Yemek Kokusu Burnumuzda: Ev Poğaçası Tarifi



ID:27339
Yayınlanma:
07 Nis 18

Sokakta koşup oynadığımız öğlen saatleriydi. Eve dönüp açlığımızı bastırmanın tam zamanıydı. Kapı açılır açılmaz burnumuza dolan kokusuyla bizi daha evin girişinde mutlu etmeye yetiyordu. Tabii ki ev yapımı poğaçadan bahsediyoruz. Aslında adı ''anne poğaçası''ydı bizim için.

İç harcı annemizin zevkine ve evde olan malzemeye göre değişse de aslında tadı hiç değişmiyordu. Sadece çeşitleniyordu. Biz bugün kıymalı iç harcıyla bizi mutlu eden çeşidini mutfağımıza davet ediyoruz.

Haydi gelin sizi çocukluğunuza götürüyoruz. 

Malzemeler

 

  • 250 gram
    tereyağı
  • 1 su bardağı
    sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı
    tuz
  • 1 paket
    kabartma tozu
  • 1 su bardağı
    yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı
    şeker
  • 4 su bardağı
    un
    (aldığı kadar eklenecektir)

Diğer Malzemeler:

  • 1 adet
    kuru soğan
  • 150 gram
    kıyma
  • 1 yemek kaşığı
    zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı
    tuz
  • 1 çay kaşığı
    karabiber
  • 1 adet
    yumurta sarısı
    (üzerine sürmek için)
  • 1 yemek kaşığı
    çörek otu

Püf Noktası

Hamurun kıvamının tutması için unu eklerken ihtiyatlı davranın ki hamurunuzun kıvamı fazla katı olmasın.

Nasıl Yapılır?

 

  1. Soğanı küp küp yemeklik doğrayın.

  2. Tavayı ısıtın ve ısınmış tavaya zeytinyağını ekleyin.

  3. Kıymayı da ekleyerek kavurun. Kıyma suyunu salıp çekince tuz ve karabiberi ekleyip iç harcı soğumaya bırakın.

  4. 3 su bardağı unu bir kaba eleyin.

  5. Elediğiniz unun ortasını hafif açın ve oda sıcaklığındaki tereyağını ilave edin.

  6. Unu ve tereyağını parmak uçlarınızla pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar harmanlayın.

  7. Tüm malzemeyi ekleyin ve yoğurmaya başlayın.

  8. Ancak un eklemeye bu aşamada başlayın. Eğer kıvamınız ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir kıvamsa un eklemeden hamuru toparlamaya devam edin.

  9. Kıvamını yakaladığınız hamuru oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirin.

  10. Hamur dinlenirken fırını 180 dereceye ayarlayın.

  11. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın.

  12. Avcunuzda incelttiğiniz hamurun yarısına harcı koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.

  13. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serperek fırınlayın. Yaklaşık 15-20 dakika sonra poğaçalarınız hazır. Afiyetler olsun.