Yemek Pırasa Böreği



ID:60324
Yayınlanma:
02 Ağu 20

Pırasa Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için

  • 6 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı toz maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

İç malzeme için

  • 4 pırasa
  • 2 soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gr lor peyniri
  • Tuz
  • karabiber

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
 
 

Pırasa Böreği Nasıl Yapılır?

  • Toz maya ve ılık sütü bir kaba alıp maya eriyene kadar karıştırın. Yoğurt, sıvıyağ, tuz ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
  • Unu azar azar ilave edip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
  • Soğanları soyup kıyın. Pırasaları temizleyip incecik dilimleyin. Zeytinyağını tavada ısıtın.
  • Pırasa ve soğanı tavaya ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika karıştırarak soteleyin. Tuz ve karabiber serpip ocaktan alın. Peyniri ekleyip karıştırın ve ılınmaya bırakın.
  • Hamuru unlanmış zemine alıp merdaneyle büyük bir yufka şeklinde açın. Üzerine pırasalı harcı döküp yayın.
  • Hamurun kenarlarını içe kıvırıp önce kare şekline getirin. Sonra ortadan ikiye katlayıp dikdörtgen şekli verin.
  • Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Hamuru tepsiye yerleştirin. Yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağını karıştırıp hamurun üzerine fırçayla sürün. Pul biber ve kekik serpip 20 dakika bekletin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Ilınınca dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Pırasa Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız sütün, çok sıcak ve çok soğuk olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde maya çözünmeyecektir.
  • Pırasalı iç harcı ılımadan hamura doldurmayın. Sıcak iç harç, hamuru incelterek kıvamının bozulmasına neden olur.
  • Hamuru kalın bir şekilde sarmamaya özen gösterin.
  • Hazırladığınız böreği, fırına vermeden önce mutlaka dinlendirin. Bu sayede tüm malzemeler özdeşleşecektir.
  • Böreğin eşit pişmesi için, önceden ısıtılmış fırına atın.