Yemek Portakallı Ekşi Mayalı Ekmek



ID:62657
Yayınlanma:
15 Eyl 20

Portakallı Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr Sarı un
  • 100 gr Tam buğday unu
  • 100 gr aktif ekşi maya
  • 30 gr zeytinyağı
  • 70 gr yoğurt
  • 150 gr portakal suyu
  • 50 gr havuç suyu
  • 50 gr su
  • 1 yemek kaşığı ince rendelenmiş portakal kabuğu 
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal 
  • 25 gr su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
 
 

Portakallı Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Unları geniş bir kaba alıp ortasını çukurlaştırın.
  • Ayrı bir kapta zeytinyağı, yoğurt, portakal suyu, havuç suyu, su, portakal kabuğu ve zerdeçalı karıştırın. İçine 100 gr aktif mayayı aktarın. İyice karıştırıp un karışımın içine dökün.
  • Karıştırıp hamur haline getirin. Biraz yoğurun ve üzerini kapatın. 1 saat sonra hamuru hamur ayağı takılmış (çengel) mikser kabına alın.
  • Üzerine 25 gr su ve 1 tatlı kaşığı tuz karışımını dökün. Mikserde hamur İyice pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. 
  • Derin bir kaba aktarın. 30 dakika ara ile 3-4 katlama yapın. Şekil verip hamur sepetine alın. Buzdolabında 20-24 saat soğuk mayalayın. Yine de hamurun kabarmasını takip edin. 
  • Fırın içine ekmeği pişireceğiniz cam fırın kabı veya döküm tencereyi boş halde yerleştirin. 250 derecede 20 dakika ısıtın.
  • Dolaptan aldığınız hamuru ısıttığınız kaba pişirme kağıdı yerleştirip ters çevirin. Hamurun üstünü kesin. Üzerini kapatın.
  • 235 derecede üzeri kapalı önce 30 dakika, sonra üzerini açıp 20-25 dakika pişirin. Fırından alınca tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. 1 gün sonra kesin.